Rol van de vrijwilligers
Iedere vrijwilliger is verantwoordelijk voor op zijn minst Ă©Ă©n atlashok, waarin een lijst wordt opgemaakt met zoveel mogelijk planten. Het hok moet op zijn minst drie keer bezocht worden in 2025 en 2026, in verschillende seizoenen, om zowel voorjaarsbloeiers als zomerbloeiers op de lijst te hebben. Afhankelijk van het botanisch niveau komt dit neer op 3 tot 6 dagen terreinwerk voor een volledige inventaris.
De vrijwilligers voeren de waarnemingen in op het platform van het project (waarnemingen.be), indien nodig met een foto om de determinaties te bevestigen. In geval van twijfel wordt er extra info opgevraagd.
Wie kan ons helpen?
Het is niet nodig om alle plantensoorten te kennen om mee te werken aan de atlas! Het belangrijkste is dat je zin hebt om bij te leren en een botanische basiskennis bezit:
- Je kan de belangrijkste plantenfamilies herkennen (composieten, schermbloemen, kruisbloemen, lipbloemen, vlinderbloemen, grassen, zegges, russen,…)
- Je kent soorten die regelmatig aangetroffen worden in stedelijk gebied.
- Je kent de botanische termen die gebruikt worden in de determinatiesleutels.
Als je reeds gebruik maakt van waarnemingen.be, zal het werk vlot verlopen. Wanneer het invoerscherm voor de atlas op punt staat geven we nog extra uitleg via een handleiding.
Welk materiaal heb je nodig?
Op terrein neem je best het volgende mee:
- EĂ©n of meerdere favoriete determinatiewerken. (zie rubriek bronnen)
- Een loupe (vergroting 10x of meer)
- Een smartphone of tablet om je waarnemingen meteen in te voeren. (noteren op papier en thuis invoeren kan ook, maar neem dan zeker een fototoestel mee).
Interesse om deel te nemen?
Wil je ons helpen of wens je meer info? Contacteer Roosmarijn.steeman@natuurpunt.be